Ubuntu 21.10 İnceleme

Ali Yatarkalkmaz
3 min readNov 10, 2021

--

Ubuntu Linux dağıtımları arasında en çok tercih edilenlerin başında geliyor. Gerek düzenli sürüm çıkarması, gerek arkasında ki kurumsal ve kullanıcı desteği ile diğer dağıtımlardan ayrılıyor. Yıllardır fazla değişmeyen tasarımı ile de kullanıcı alışkanlıklarını koruyor. Bu yeni sürümün bize sunduklarına bakalım.

Ubuntu 21.10 İndirme ve Kurulum:

Ubuntu 21.10’u Ubuntu’nun resmi sitesinden indirebilirsiniz. Bunun yanında kurulumunu daha önce çektiğim Ubuntu Nasıl Kurulur? Adlı videodan görebilirsiniz.

Ubuntu 21.10 İnceleme ve Yenilikler

Ubuntu 21.10 alışık olduğumuz Ubuntu’dan çok da farklı bir deneyim sunmuyor. Yeni sürüm ile birlikte gelen yenilikler bulunsa da temel bir değişiklik bulunmuyor. Gerek kullanım açısından gerekse de tasarımsal açıdan alıştığımız düzeni bozmuyor. Ubuntu yeni sürümü ile Gnome’nin de 40. sürümüne geçiyor. Artık masaüstü ortamı olarak Gnome 40 kullanılıyor. Bunun yanında tasarımsal açıdan değişen bir kısım çöp kutusu oluyor. Yıllardır masaüstünde olan çöp kutusu bu sürümle birlikte Rıhtım’a (docka) ekleniyor. Bunun yanında uygulamlarda ufak tefek güncellemeler ve Wayland’ın Nvidia kullanıcılarına açılması gibi yenilikler bulunsa da çok büyük bir yenilik bizi karşılamıyor.

İlk İzlenim:

İlk kez Ubuntu kullanacak birisi için bizi karşılayan ilk ortam gayet sade ve anlaşılır bir ortam oluyor. Ubuntu yılların verdiği tecrübeyi burada gösteriyor ve kullanımı kolay bir arayüz sunuyor. Sistemi kullanmaya başladıktan kısa bir süre sonra alışma süreci bitiyor. Neyi nerede aramamız gerektiği kısa sürede anlaşılıyor. Bu sayede ilk kez Ubuntu (veya ilk kez bir Linux dağıtımı) kullanacak birisi için bile sıcak bir ortam sunulmuş oluyor. Kafa karışıklığı yaratmadan kullanıma imkan vermesi ile yeni başlayan kullanıcılar için de gayet tercih edilesi bir işletim sistemi oluyor.

Bunun yanında ev ve basit ofis kullanımı için gerekli olabilecek tüm uygulamaların bize sunuluyor olması ilk izlenimi büyük ölçüde olumlu etkileyen bir nokta oluyor. Çoğu dağıtımda olduğu gibi Ubuntu’da da multimedya araçları, ofis programları kurulu olarak bizlere geliyor. Bu da başlangıçta işlerimizi kolaylaştırıyor.

Kurulu Gelen Uygulamalar ve Mağaza:

Ubuntu’nun dahili bir yazılım mağazası olduğu için aslında bu kısımdan tam puan alıyor. İstediğiniz uygulamayı sadece markette aratıp tek tıklama ile kolaylıkla kurabiliyorsunuz. Bunun yanında yüklü gelen uygulamalar konusunda da Ubuntu 21.10 bize cömert davranıyor. Gerekli olabilecek tüm uygulamalar bize sunuluyor. Müzik oynatıcısından ofis programına, multimedya araçlarından mail istemcisine kadar tüm uygulamalar bizlere sunuluyor. Ubuntu 21.10’da internet tarayıcısı olarak Firefox kullanılıyor. Ofis yazılımı olarak ise Libre Office bizleri karşılıyor.

Performans ve Oyun Testleri:

Ubuntu gerek kendi bilgisayarımdaki testlerde gerek eski bilgisayarımdaki testlerde gayet akıcı bir biçimde çalışmayı başarıyor. Bunun yanında VirtualBox üzerinde yaptığım testlerden de tam puan alıyor. Herhangi bir anlık donma veya kasma sorunu yaşatmayan Ubuntu sisteme ne kadar yüklenirsem yükleneyim stabilite problemi de yaşamıyor. Oyun testlerinde de anlık bir FPS düşüşü veya benzer durum olmuyor. Linux destekli oyunlarda hiç bir problem olmadan oyunlar çalışıyor. Ubuntu 21.10 beklendiği gibi performans testlerinden başarılı sonuç almayı başarıyor. Bu konuda yılların da verdiği tecrübe ile gayet akıcı bir sistem bize sunuyor.

Görsellik ve Özelleştirme:

Bu konuda da Ubuntu bizi özgür bırakıyor. Simge setlerinden arka plana sistemin her kısmını özelleştirme imkanı tanıyor. Bunun yanında son günlerde popüler olan ve gerek amoled ekranlar gerekse de göz sağlığımız için olumlu yönde etkisi olan karanlık tema (siyah mod)da bizlere sunuluyor. Ubuntu bu sürümü ile ekstra bir özelleştirme seçeneği sunmasa da genel olarak özelleştirme seçenekleri konusunda başarılı bir işletim sistemi olduğunu söylemek mümkün.

Bunun yanında sade ve kullanışlı ara yüzü görsellik konusunda da tam puan alıyor. Gayet kolay kullanılabilmesi, görsel olarak gözü rahatsız etmemesi, simgelerinin gayet göze hitap eder şekilde olması ile bu konudan başarı ile geçiyor. Tabii ki tasarım konusu kişiden kişiye değişecek bir konu olsa da genel anlamda Ubuntu’nun beklentileri karşılayabileceğini söylemek mümkün.

Türkçe Dil Desteği:

Önceki sürümlerde Ubuntu’dan bu konuda puan kırsam da bu sürümde gözüme hiç bir çeviri sorunu veya çevirlmemiş alan takılmadı. Bu konuda Ubuntu artık 21.10 sürümü ile işi zirveye taşımış durumda. Türkçe diline tam olarak destek sunuluyor ve kullanım sırasında hiç bir dil sorunu ile karşılaşılmıyor. Önceki sürümlerde olan ufak tefek hataların bu sürüm ile giderilmesi güzel bir nokta oluyor. Ubuntu 21.10 Türkçe dil desteği konusunda tam puan almayı başarıyor.

Sonuç 5/5

Yazının devamı için bloguma beklerim. Ubuntu 21.10 İnceleme — Ali Yatarkalkmaz

--

--

Ali Yatarkalkmaz

https://ali.net.tr sürekli yeni bilgiler edinmeyi, edindiği bilgileri de blogunda paylaşmayı seven biriyim :)